Historia

 
Startsida Kommande aktiviteter Historik Anlita oss Medlemssida
Om oss Aktiviteter som varit Styrelse Kontakt Festivalen
murgrona  

Historik

Visby Folkdansgille bildades 30 augusti 1948 som NTO:s Folkdanslag. Efter sammanslagningen mellan IOGT och NTO blev namnet följdriktigt IOGT/NTO:s Folkdanslag, men 1964 ändrade man namn till det nuvarande Visby Folkdansgille.
Första officiella uppvisningen skedde 7 juni 1953 vid Gustavsvik, då också den manliga Gotlandsdräkten lanserades. Här ser vi danslaget som dansade då.

Danserna var: Schottis i turer, Västgötapolska, Vingåkersdans, Vindmölledans och Smålandspolska.

Ett par år tidigare hade man dock tjuvstartat med mindre uppvisningar ute på den gotländska landsbygden.

 

1955 hade man en lantbruksutställning på Gotland med ett digert program. Utsällningen besöktes utav ca. 12000 personer. Naturligtvis var NTO:s folkdanslag där och dansade uppvisning för den stora publiken. Här kommer några bilder från den dagen.


 

En av grundarna var Valter Engström, som 2007 fyllde 90 år. Ännu för ett några år sen deltog han ibland i våra måndagsträningar och var då  mäkta populär bland damerna eftersom han dansade så bra! Valter gick tyvärr bort i mars 2008.


Gillet fick en egen fana vid Svenska Flaggans Dag 1975. Samma år anslöts man till Svenska Ungdomsringen för Bygdekultur, som numera heter Svenska Folkdansringen

Visby Folkdansgille har dock beslutat att fr o m 2020 lämna riksföreningen Svenska Folkdansringen. Föreningen fortsätter sin verksamhet som tidigare och dansar vidare.

 

Lite historia om Gotlandsdräkten

När den manliga Gotlandsdräkten konstruerades letade man förebilder till bl a västen. Man fastnade för en väst hos Joel Herlitz vid Nygranne i Halla. Dottern Kerstin Herlitz har bidragit med den här bilden.

 

Visby Folkdansgille - Produktioner
Visby Folkdansgille har under åren varit inblandade i ett flertal produktioner, som filminspelningar, festivaler och dansteaterföreställningar.
   Redan 1955 var man inblandade i inspelningen av filmen "Blånande hav" med Evert Taube och Catrin Westerlund och senare samma sommar var man med då ett Hollywoodbolag spelade in en film vid Snäckgärdsbaden utanför Visby.
Gillet deltog 1961 i en TV-inspelning om Waldemar Atterdag med Bo Bjelvenstam som regissör. Man har t o m medverkat i ett par radioprogram på 1950- och 1960-talen!
   Under 1950-, 1960- och 1970-talen gavs på somrarna varje vecka en underhållning som kallades "Kvällskvitter" i den dåvarande nöjesparken Murgrönan i Visby. Givetvis deltog folkdansgillet då och då med uppvisningar under kvitterkvällarna.
År 1976 kom en inom folkdanskretsar välkänd person till Visby och blev snart dansledare i folkdansgillet, nämligen Hans Burell. Under hans ledning satte man inom Visby Folkdansgille upp dramat "Operation Brahe", en danskavalkad genom tiderna. Detta utvecklades år 1980 till något som döptes till "Kerstin och Arne" efter huvudrollsinnehavarna. Med olika danstablåer illustrerades här dansens utveckling från farandol till rock. Föreställningen framfördes runt om på ön vid 6 olika tillfällen för att till sist göra succé på Rättviksdansen. Hasse Burell skapade också 1980 den första nya svenska folkdansen sedan 1935, "Kadrilj 80", med specialkomponerad musik av Bo Landberg.
1982 såg en ny dansteater dagens ljus, då det var dags att framföra "Täunflacken". Denna teater hade under Hans Burells dynamiska ledning under ett års tid skapats av olika arbetsgrupper ur gillet och avspeglade olika perioder i Gotlands kulturliv. Med utgångspunkt från bygdeforskaren Theodor Erlandssons skrift "En döende kultur" framställdes arbete och fritid på en bondgård under 1700-talet och med hjälp av Pelle Sollermans romansvit om den kände köpmannen Jacob Dubbe fick åskådarna en inblick i en societetsbal hos Gotlands Fornsals skapare P A Säve vid 1800-talets mitt. På något sätt lyckades regissören också blanda in både Näcken och balettmästare Anders Selinder i programmet! En avdelning i "Täunflacken" visade sålunda ett antal av Selinders allmogedanser.
Föreställningen gavs våren 1982 vid fem tillfällen på Rondo i Klintehamn och gavs samma sommar på stora scenen under Rättviksdansen. Allt som allt var c:a 80 medlemmar i gillet inblandade i produktionen som kulissmakare, scenarbetare, skådespelare, dansare med mera. Vad betyder då "Täun-flacken"? Jo, glittret i rimfrosten på gärdsgården en vintermorgon!
År 1988 var det dags för en ny teateruppsättning kallad "En bagatell på Wisborgs slott". Historien vävdes ganska löst runt en Johan Blanck som på drottning Kristinas tid var fogde på nämnda slott, men som av okänd anledning fick avsked på grått papper av drottningen. Varför just detta tema? Jo, denne Johan Blanck har en ättling i rakt nedstigande led i Visby Folkdansgille, nämligen Maigun Sönnergren, hustru till gillets nuvarande hedersordförande Kjäll Sönnergren! Drivkraft bakom denna uppsättning var författaren Helene Körner och regissören Ragni Carlsson-Sebek. Musiken framfördes av en kvintett på bl a cembalo. Denna dansteater gavs runt om på Gotland i ett tiotal bygdegårdar vintern 1988/89.
TV-programmet "Café Norrköping" lyckliggjorde Visby midsommaren 1993 och Visby Folkdansgille fick äran att delta i midsommaraftonens firande, som av tv-mässiga skäl hade flyttats till Almedalen i Visby.
Alltsedan år 1996 har dansare ur Visby Folkdansgille vid ett flertal tillfällen deltagit i folkdansmässan "Träd in i dansen".

Visby Folkdansgille - Resor och gäster

Visby Folkdansgille har under sina 64 år givetvis haft utbyte med andra folkdansare såväl i Sverige som i andra länder:

1976 och 1978 gästade man Kisa Hembygdsgille och 1978 Norra Råda Bygdelag.1978 gjordes den första utlandsresan då man deltog i Svenska veckan i Stade, Västtyskland.1980 och 1982 deltog gillet i Rättviksdansen.1981 var man som representanter för hansestaden Visby inbjudna till en "Bördetag"-helg i Hansestadt Soest i Västtyskland. Under detta besök fick gillet kontakt med ett danslag från byn Hattrop utanför Soest, ett danslag som året därpå gästade oss på Gotland.

1981 besökte gillet även Verdandis Folkdanslag i Landskrona.1983 firade Visby Folkdansgille två midsomrar! Den första firades i Wien, dit gillet inbjudits för att fira midsommar tillsammans med svensk-kolonin där. Den andra midsommarhelgen firades på hemön en vecka senare.1984 hade gillet inbjudits att tillsammans med sju andra grupper delta i en folkdansfestival på Jarla-teatern i Stockholm.

1984 och 1987 deltog Visby Folkdansgille i "Gutalaiken", den internationella festival som gotlands-distriktet av Svenska Ungdomsringen anordnade. Visby Folkdansgille stod 1984 som värdar för det finska laget Järvenpään Kansantanssijat och 1987 för Manx Folk Dance Society från ön Isle of Man.


 
1985 vann Visby Folkdansgille det första inofficiella svenska mästerskapet i folkdans på scen genom att i Vingåker under "Vingåkersdansen" framföra den s k herrskapsdelen ur den egna dansteatern "Täunflacken". Förstapriset var ett Sävstaholmsäpple i kristallglas. Samma år besökte Volktanzkreis Fischbach från Österrike Visby.1986 lyckades gillet inte upprepa förra årets triumf vid Vingåkersdansen. Ungdomslaget for samma år på en egen resa till ända upp till norska Lofoten för att delta i en ungdomsfestival.Våren 1987 deltog en trupp från Visby Folkdansgille i en stor internationell festival på Mallorca, som samlat 3 500 deltagare från många länder.Ungdomslaget var även 1987 ute på en egen resa, nämligen till Polen tillsammans med en kör från Dalhem.1988 gjordes ett besök på Bornholm.1989 fick gillet besök av Linde Swedish Folkdancers och Skansen Childrens Club, två grupper från Vasa Orden i Milwaukee, Wisconsin, USA.1990 gjorde dansgruppen Keeris från Ösel ett besök på Gotland. På hösten deltog Visby Folkdansgille som svenska representanter i den internationella festival, som vart tredje år anordnas på Isle of Man. På vägen dit gjordes några dagars uppehåll i London.1991 var det redan dags för ett återbesök på Ösel tillsammans med Dansgruppen Trojaborg.

Läs reseberättelse från resan HÄR1992 besökte gillet Strängnäs, dit vår tidigare dansledare Hans Erlandsson (numera Trygg) flyttat.1993 gjordes en resa till Värmland, där en grupp ur gillet deltog i "Klar-Hälja" på Kärnåsen. Gillet fick senare besök av ett lag från Malå i Lappland.

Läs reseberättelse från resan HÄR1994 kom ett nytt lag på besök från USA, nämligen Vasa Folk Dance Club of Los Angeles.1995 for en grupp på 4 par på en minitripp till Åland.1998 gjorde gillet en resa till Visbys vänortsö Rhodos.1998 fick gillet nya gäster från USA, Scandinavian Folkdancers of Houston.1999 deltog Visby Folkdansgille i den internationella festivalen "Milzkalne '99" i Tukums i Lettland. Samma år var gillet också på besök i Lübeck och deltog i ett evenemang kallat "Gotland zu Gast in Lübeck".Sommaren 2000 sprack gillet upp i två delar för att kunna delta i två samtidiga resor. Den ena gick till Hamburg för att representera Gotland vid en tysk-gotländsk helg, den andra gick i distriktets regi till Malmö och världsrekordsförsöket vid Öresundsbrons invigning.

Bild från brodansen till vänster och från Hamburg till höger
ÖresundsbronHamburg

Vid påsktid 2001 gjorde Visby Folkdansgille sin hittills längsta resa, nämligen till USA med besök i New York, Washington, New Orleans och Houston. I Houston deltog gillet tillsammans med vännerna där från 1998 i en stor internationell festival.
På trappan till Capitolium i Washington DC Capitolium i Washington

Hösten 2002 reste en stor grupp dansare och musiker ur Visby Folkdansgille till Borlänge och tillbringade ett synnerligen trevligt veckoslut som gäster hos Stora Tuna Folkdansgille, gamla bekanta från Gotlands Folkdansfestival 2001.


I september 2003 besökte ett tjugotal musiker och dansare Borgå i södra Finland. Värdar var Spjutsunds Folkdanslag, som 1999 deltog i Gotlands Folkdansfestival. Vi mottogs redan i Helsingfors av de finlandssvenska vännerna, som sedan under hela vistelsen tog hand om oss på bästa sätt. En uppvisning på ett äldreboende ingick också i programmet.


En del medlemmar i gillet deltog i den resa till Wales, som ordnades av Gotländska Ungdomsringen. Resan kom till stånd tack vare de kontakter som När/Lau Folkdanslag sedan gammalt har med danslag från Wales


År 2004 gjordes ingen resa i gillets regi, men vi hade i stället under Gotlands Folkdansfestival besök av Manx Folk Dance Society från Isle of Man samtidigt som distriktet hade Wales-gruppen Typin o´ Bopeth som gäster.


Årets höjdpunkt år 2005 var besöket i gillesmedlemmen Detlef Gräsers hemstad Neustadt, Hessen. Vi var under några vackra majdagar stadens gäster under den årliga Trinitatis-Kirmesfesten, som till gotlänningarnas förvåning hade ett ölbryggeri som huvudsponsor. De tyska värdarna tog hand om oss med stor gästfrihet.


Under 2005 hade gillet fått en inbjudan att 2006 delta i en festival på Malta-ön Gozo. Allteftersom tiden sedan gick blev beskeden från arrangörerna mer och mer svävande för att till sist utmynna i ett beklagande att vi inte fick plats i programmet!

I stället for gillet i väg till Knivsta, där främst våra musiker Gutebälgarna har gamla kontakter. Veckoslutsbesöket hos upplänningarna var intensivt men mycket trevligt och kändes alltför kort.


I början av september 2007 gjordes en resa till Prag med Tottes bussar. Övernattningar gjordes på bortvägen i Lübeck och på hemvägen i Rostock. På grund av tjeckisk byråkrati fick planerade dansuppvisningar på Prags gator och torg inställas och enda dansframträdandet skedde på "vårt" hotell, Hotel Duo. En minnesvärd upplevelse var en kvällstur på floden Moldau där avnjöt vi en buffé tillsammans med en skara tillsynes utsvultna japaner.


2013 8-14 augusti gjorde Visby folkdansgille resa till Isle of Man för tredje gången. Läs reseberättelse HÄR

Ansvarig för sidan